Repræsentantskabsmødet satte fokus på rekruttering og fastholdelse

Mere end 350 beboerdemokrater deltog i årets repræsentantskabsmøde og garantforsamling.
Tekst og foto: Julie Grothen og Johnny Gudmand
Årets repræsentantskabsmøde og garantforsamling blev afholdt onsdag den 10. maj, og til stede i salen på Radisson Blu Scandinavia Hotel var omkring 400 deltagere, heraf mere end 350 beboerdemokrater.
Det blev et møde med en god og levende debat og genvalg til formand Henrik Berg samt de seks opstillede kandidater til bestyrelsen. Et emne, der fyldte i debatten, var arbejdsmiljø, fastholdelse og rekruttering af medarbejdere, og deltagerne på repræsentantskabsmødet vedtog enstemmigt et indkommet forslag om ”undersøgelse af medarbejderomsætning og årsagerne hertil”. Det vender vi tilbage til.
Et år med store udfordringer
Henrik Bergs mundtlige beretning tog udgangspunkt i et 2022, som bød på mange uventede udfordringer. Krigen i Ukraine og den efterfølgende energikrise og økonomiske krise satte gang i en dominoeffekt, som også har kunnet mærkes her i landet, og som har fået betydning for den almene sektor, for DAB og for de enkelte boligselskaber.
Det har medført et underskud på godt 10 millioner kroner i DAB’s årsregnskab.
- Det er selvfølgelig ikke et resultat, vi kan være særligt glade for. Men det er et resultat, vi godt kan forklare, lød det fra Henrik Berg, der kunne fortælle DAB på trods af underskuddet har DAB stadig en sund og robust økonomi og en solid egenkapital på 234 millioner kroner.
De brede skuldre skal bære mest
Henrik Berg lagde gennem hele den mundtlige beretning vægt på, at DAB som administrationsselskab påtager sig et særligt samfundsansvar.
- Det er en del af vores DNA, at den med de brede skuldre skal bære mest, sagde Henrik Berg, da han talte om den særlige indsats, som boligselskaberne har med at huse psykisk sårbare beboere.
Det er også en opgave, som fylder for de ansatte på ejendomskontorerne, lød det fra Henrik Berg.
- Vi jo ved, at der er nogle sårbare beboere i boligafdelingerne, der faktisk ikke er trygge ved at åbne døren for andre end netop vores dygtige ejendomsfunktionærer.
Henrik Berg lagde vægt på, at vi i DAB er opmærksomme på, at vi skal klæde de ansatte på til at kunne håndtere de beboere, der har det svært, både for den enkelte beboers skyld, og fordi det er med til at sikre, at boligafdelingerne også fremover er gode og trygge at bo i.

- Det er ikke et spørgsmål, om vi vil løfte de her opgaver. Vi SKAL løfte de her opgaver. Det er en del af vores DNA, sagde Henrik Berg om de vigtige samfundsopgaver, som den almene sektor påtager sig.

Medlemmer af DAB’s Strategiudvalg stod klar til at fortælle om udvalget og muligheden for at søge midler til projekter, der enten handler om Stærke fællesskaber eller Grøn vision. På billedet er det Søren Dalgaard og Camilla Hegnsborg, der begge er medlem af strategiudvalget.

Stemmesedlerne kom i brug, da et forslag om at sætte fokus på rekruttering og fastholdelse blev enstemmigt vedtaget.

Beboerdemokratiet er vores hjertebarn og styrke, sagde Birgitte Petersen fra Rødovre Boligselskab.

Ved repræsentantskabsmødet blev Søren Dalgaard, Ole Bak og Mette Labori Olsen genvalgt til DAB's bestyrelse. Henrik Berg blev genvalgt som formand for DAB’s bestyrelse. Ved garantforsamlingen blev Helen Siegvardsen, Claus Ohlsson og Michael Ziegler (ikke til stede) genvalgt til bestyrelsen.
Kæmpestor indsats fra frivillige
Formanden fremhævede også de mange fællesskaber, som trives så godt i boligafdelingerne.
- Vi skal huske at hylde det kæmpestore arbejde, der bliver udført af ildsjæle i boligafdelingerne, hvor der knokles for fællesskaberne. For det kræver noget ekstra at udtænke og arrangere aktiviteter. Lige fra at skrive indbydelsen til at stille borde op og klare opvasken. Det kræver både tid og overskud, sagde Henrik Berg og mindede om, at DAB afholder Fællesskabsdag den 28. oktober.
Formanden afsluttede sin beretning med at vende tilbage til den vigtige samfundsopgaver, som beboerdemokraterne er med til at løfte og takkede de fremmødte for det store engagement og ansvar, som de påtager sig.
- Det er ikke et spørgsmål, om vi vil løfte de her opgaver. Vi SKAL løfte de her opgaver. Det er en del af vores DNA. Og det er også den forretningsmodel, vi har i DAB. Vi støtter hinanden, og vi er stærkere, når vi står sammen. Derfor vil jeg også her til slut takke jer allesammen her i salen. Både for at I er her i dag, men endnu mere for den store indsats, I yder hver eneste dag. Beboerdemokratiet er det fundament, som DAB står på. Det kan I godt være stolte af at være en del af.
Spørgsmål fra salen
Blandt deltagerne i salen var der flere uddybende spørgsmål til beretningen, som blev besvaret af administrerende direktør Ole Jacobsen.
Der blev spurgt til DAB’s erfaringer med samarbejde om det boligsociale arbejde med kommunerne. Ole Jacobsen forklarede, at de fleste kommuner foretrækker boligsociale helhedsplaner, der er støttet af Landsbyggefonden. Men de midler er faldende, og DAB har også erfaringer med kommuner, der er klar til at samarbejde uden støttemidlerne.
Der var også spørgsmål fra salen til, hvad der kan gøres for at nå målene i forhold til effektiv drift.
- Effektiv drift finder sted i de enkelte selskaber. DAB har lavet kataloger med forslag, og vi må i fællesskab arbejde med det, så vi når effektiviseringsmålene. Vi er blevet lovet en midtvejsevaluering i år fra Landsbyggefonden, og vi må se hvad de kommer med, sagde Ole Jacobsen, som også forklarede, at nogle af parametrene i forbindelse med effektiv drift er modsatrettede, for eksempel påvirker helhedsplaner målene negativt.
- Jeg har ikke noget orakelsvar på, hvordan vi når i mål, andet end at blive ved med at arbejde med det. Og jeg tror, der kommer til at ske nogle digitaliseringer de kommende år, der frigiver ressourcer både i den centrale og decentrale administration.
Forslag om fastholdelse og rekruttering
Beboerdemokraterne skulle på repræsentantskabsmødet tage stilling til et indkommet forslag om at undersøge udviklingen, når det gælder medarbejderomsætning.
Henrik Berg var den første til at tage ordet:
- Det er et forslag, som vi bakker op om og tager til os i DAB’s bestyrelse. Vi synes, det er relevant, lød hans udmelding.
Der var stor debatlyst, og samtlige talere bakkede op om det vigtige tema, og forslaget blev enstemmigt vedtaget.
- Debatten vidner om, at mange har relevante input, erfaringer og gode ideer. Det kommer vi til at tage med ind i arbejdet, sagde Ole Jacobsen som afrunding.
Se mange flere fotos fra dagen ved at klikke på billedet nedenfor.
