Affaldssortering er en fælles udfordring i boligafdelingen

Beboer Lisa Lauesen viste, hvordan papemballage kan foldes sammen, så det fylder så lidt som muligt.
Tekst og foto: Julie Grothen
En eftermiddag i september havde afdelingsbestyrelsen i Murergården, Hovedstadens alm. Boligselskab, og daværende ejendomsmester Lone Dahlstrøm inviteret beboerne til et par timer i affaldets tegn.
- Baggrunden er, at vi har fået affaldssortering. Kommunen er begyndt at sortere meget mere, men vi beboere har ikke lært hvordan. Vi vil gerne høre, om der er idéer til, hvordan vi kan få flere med, fortalte Ulla Sørensen fra afdelingsbestyrelsen. Årsagen til den hyggelige sammenkomst i Murergården var helt kontant. Affaldssortering er en del af hverdagen, og det kan blive dyrt for boligafdelingen, hvis ikke beboerne får sorteret korrekt.
- Vi er blevet det pålagt, og det vi ikke gør, betaler vi for, sagde Ulla Sørensen.
Ekstra tid på sortering
Der var både mødt børn og voksne op ved bordebænkesættene, hvor der var dækket op med sodavand, kaffe, småkager og vandmelon. Beboerne var blevet opfordret til selv at medbringe skrald til affaldssortering, og på jorden stod et par poser klar med forskellige typer af affald.
I Murergården bliver der stadig hentet restaffald tre gange om ugen, selv om beboerne er begyndt selv at affaldssortere, og det burde give mindre restaffald, fortalte ejendomsmesteren:
- Jeg havde håbet, at vi kunne gå ned i tømmefrekvens, men det kan vi ikke endnu, lød det fra Lone Dahlstrøm.
Ejendomsfunktionen bruger rent faktisk 10 timer ekstra om ugen på affaldshåndtering, fordi ikke alle beboere er lige gode til at sortere deres affald. Det vil løbe op i en ekstraudgift for boligafdelingen på 175.000 kroner om året.
- Vi bliver nødt til at tage fat hernede, for det er her det koster penge og er synligt, sagde Ulla Sørensen og henviste til de forskellige containere til sortering.
Affaldsskakter er en udfordring
En anden udfordring i Murergården er affaldsskakterne. Lone Dahlstrøm fortalte, at meget andet end restaffald ryger igennem skakten.
- Det er både lysstofrør, gulvtæpper og juletræer – og en del madaffald ryger også ned i skakten. Affaldsskakterne skal renses ofte, fordi ikke alle er lige gode til at slå knude på affaldsposen, og nogle beboere bruger indkøbsposer, som ikke lukker tæt, til deres skrald.
Få børnene med
Ved arrangementet tog beboerne en snak om, hvad der skal til, for at sorteringen bliver bedre. Flere har svært ved at finde plads i boligen til de mange forskellige slags affald, mens andre fortalte, at de først finsorterer, når de er i affaldsskuret i gården. Børnene fik hver deres affaldsopsamler, og så fik de til opgave at samle skrald i gårdrummet.
- Børnene er gode at få med, og de er meget opmærksomme på, hvordan man sorterer, fortalte Lone Dahlstrøm.
Der var sørget for ”losseplads”-bolsjer som præmier for affaldssorteringen til både børn og voksne. Dagen sluttede med en rundtur til affaldsskuret og boligafdelingens containergård.
Mappe til alle beboere
Alle beboere har fået en mappe i postkassen, som Lone Dahlstrøm og Ulla Sørensen har delt rundt. Mappen er inspireret af materiale fra Københavns Kommune og gennemgår de 10 slags affald. Her kan beboerne læse, hvordan de skal håndtere affaldet. Der er også kontaktoplysninger til ejendomskontoret bagerst i mappen.
Kunne du også tænke dig at invitere beboerne til et arrangement om affaldssortering? Ring eller skriv til Aktive fællesskaber i DAB og få en snak om mulighederne. Skriv til aktiv@dabbolig.dk eller ring til fællesskabskonsulent Claudia Hage på tlf. 77 32 01 09

Børnene fik hver deres opsamler og fik testet deres viden om sortering.
”Du skal blive ved med at kæmpe for en sag”
Senioregnede boliger tager form i Herlev
Spørg os
-
Vi kan desværre ikke finde et svar til dig.
Forsøg at formulere dit spørgsmål anderledes, eller kontakt os
- Se flere svar