Bo med Natur 2025: Biodiversitetsstrategi
Tekst: Julie Grothen
Træer, buske, blomster og bier kan være noget af det, der skaber gode omgivelser og rammen om et rart sted at bo. Samtidig kan de grønne arealer være levesteder for mange forskellige arter.
I Danmark er flere end 340 dyre- og plantearter uddøde siden 1850, fordi deres levesteder ødelægges eller ryddes. De senere år er opmærksomheden på, hvor vigtig mangfoldighed af arter er, øget i samfundet, men biodiversiteten er stadig under pres.
Med Bo med Natur 2025, som Landskab i DAB står bag, får boligafdelinger mulighed for at tilslutte sig en biodiversitetsstrategi.
- Bo med Natur 2025 er især interessant for jer, der savner retningslinjer og fælles fodslag for bevaring og udvikling af biodiversitet i jeres boligafdelinger, fortæller landskabsarkitekt Ziff Hansen.
Gør en forskel, hvor vi kan
Mange steder arbejder beboerdemokratiet og driften med biodiversitet i boligafdelingerne. Det kan for eksempel være ved at så vilde blomsterenge, bevare gamle træer, plante hjemmehørende arter, begrænse områder med asfalt og anden belægning eller skabe gode vilkår for boligafdelingens fugle.
- Vi har i Landskab i DAB de seneste år også sat fokus på biodiversitet med Bo med Natur-kampagnen. Hundredvis af DAB-administrerede boligafdelinger har været med til at plante træer, etablere blomsterenge, plante nektarbede og bygge fuglehuse. Alt sammen indsatser, der kan gøre en forskel for biodiversiteten, siger Ziff Hansen.

Foto: Johnny Gudmand
Tre principper for biodiversiteten
- Bevar/ beskyt Beskyt områder med meget biodiversitet. Det gælder områder med variation i plante- og dyreliv og forskellige former for terræn, og i særlig grad gælder det gamle træer, som er hjem for mange arter.
- Udvid/ Genopret Udvid det samlede areal med potentiale for biodiversitet. Det kan for eksempel være ved at omlægge store, klippede græsplæner til mere vild natur.
- Kompensér Hvor der ryddes levesteder (grønne områder, træer eller beplantninger) etableres tilsvarende erstatningsplantninger / -områder.
Med årets Bo med Natur-kampagne kan boligafdelingerne underskrive en biodiversitetsstrategi, som sætter rammerne for indsatsen for biodiversitet. På den måde kan man sikre, at det er et fælles fokuspunkt for afdelingsbestyrelse og drift.
- Det gælder om at skride til handling og gøre en forskel, der hvor vi kan. De grønne områder i boligafdelingerne er levesteder for planter og dyr, som kommer under pres, for eksempel når der bygges nyt, anlægges parkeringspladser, etableres ladestandere eller affaldshåndtering. Med en biodiversitetsstrategi kan afdelingen forpligte sig til at udvide, beskytte og bevare plante- og dyreliv, forklarer Ziff Hansen.
Strategi er et værktøj
DAB’s Strategiudvalg bakker op om, at boligafdelingerne skriver under på biodiversitetsstrategien.
- Det er et værktøj til at forbedre boligafdelingernes biodiversitet med fælles retningslinjer, og selve biodiversitetsstrategien er et dokument med en række arbejdsindsatser, som boligafdelingen tilslutter sig at følge ved at underskrive dokumentet, forklarer Ziff Hansen, som fortæller, at det første skridt er, at bestyrelse og drift holder et møde med fokus på biodiversitetsstrategiens punkter.
- Det kan være udgangspunkt for at lave en plan for, hvordan man arbejder videre med strategien. Hvis boligafdelingen har grønt abonnement, kan det være et tema for årets grønne gennemgang, siger hun.
Biodiversitetsstrategien er inspireret af Lyngby alm. Boligselskab, som har udarbejdet sin egen biodiversitetsstrategi.
Hvordan kommer I med?
I løbet af februar 2025 modtager alle bestyrelser og ejendomskontorer en mail med informationsmateriale til bestyrelse, ejendomsfunktionærer og beboere samt en biodiversitetsstrategi, der kan underskrives af afdelingsformand og ejendomsmester eller -leder. Læs mere her

Illustration: Uwe Jahn