Bedstes familieklub vil skabe venskab på tværs af alder
Tekst og foto: Julie Grothen
Aktive fællesskaber i DAB sætter i år et nyt udviklingsprojekt i gang. Bedstes familieklub hedder projektet, som bliver støttet med fondsmidler fra foreningen Østifterne.
- Meningen er at skabe relationer og venskab på tværs af alder, fortæller Lise Hauge, der er ansat som projektkoordinator i Bedstes familieklub.
Sammen med studentermedhjælper Thea Tholstrup Dam skal hun hjælpe boligafdelinger i gang med at starte familieklubber.
I løbet af de næste to år er det planen, at der skal etableres klubber i ni DAB-administrerede boligafdelinger fordelt rundt om i landet.
- Det handler om naboskab og om at lære af hinanden på tværs af generationer. Det bliver klubber, hvor deltagerne mødes fast. Vi håber, klubberne kan være et rum for tætte relationer og fortrolige samtaler, og et sted hvor børnene kan finde nye legekammerater, siger Lise Hauge.

Thea Tholstrup Dam og Lise Hauge hjælper boligafdelinger i gang med at starte familieklubber.
Overvældende interesse
Lise Hauge har allerede været på besøg i flere boligafdelinger, som har vist interesse for familieklubberne, der blandt andet blev nævnt på Fællesskabsdag 2024.
- Vores rolle er jo at finde ud af, hvor der er grundlag for at starte familieklubber i boligafdelingerne. Og der har allerede været overvældende interesse. Vi skal starte fire-fem klubber op i løbet af det første år, og der er allerede tre undervejs, siger Lise Hauge.
Det første, der skal til for at etablere en Bedstes familieklub, er selvfølgelig, at der er interesse for en klub, og at der er beboere, som vil være frivillige.
- Dernæst er det afgørende, at afdelingsbestyrelsen bakker op om projektet og støtter op ved at gøre det nemt at have klubben. Det kan være med hjælp til lokale og med et mindre driftstilskud. Når vi har haft dialog med bestyrelsen, så holder vi et møde, hvor de frivillige bliver klædt på, fortæller Lise Hauge.
Hver klub er forskellig
Men hvad skal man lave i en Bedstes familieklub?
- Det er vigtigt at sige, at hver klub bliver forskellig. Men udgangspunktet er at skabe en klub, hvor ældre beboere er de drivende kræfter, og hvor børnefamilierne kan blive del af et hyggeligt fællesskab, siger Lise Hauge.
I familieklubben er det helt op til deltagerne, hvad der skal ske.
- Aktiviteter kan være fællesspisning, krea-ting, måske cirkus, teater, boldspil, musik eller håndarbejde. Det kommer an på de mennesker, som er med, siger Thea Tholstrup Dam.
Det særlige ved familieklubberne er, at der både er ældre beboere og børnefamilier med. Det kan give en helt særlig og god effekt, forklarer de to.
- Når folk med forskellig alder og baggrund sætter sig sammen, kan det give nogle nye og kreative idéer. Det er dejligt at lære mennesker i andre aldersgrupper at kende, siger Lise Hauge, der med egne ord har været frivillig, siden hun kunne kravle.
De seneste mange år har hun været ansat i Dansk Flygtningehjælps frivilligafdeling.
- Jeg har beskæftiget mig med mangfoldige fællesskaber gennem mange år. At Bedstes familieklub går på tværs af tre generationer giver mulighed for nogle spændende aktiviteter, og det glæder jeg mig til at følge, siger hun.
- Vi i Aktive fællesskaber glæder os til at blive klogere på de mange forskellige tilgange, der kan være til at drive en familieklub i boligafdelingerne. De erfaringer vil vi gerne samle op i løbet af projektperioden, så vi finder frem til virkelig gode metoder til at drive familieklubber og andre fællesskabsaktiviteter. Det er tanken, at erfaringerne fra projektet skal blive til gavn for alle boligafdelinger i DAB, siger Lise Hauge.
Hun tilføjer, at samværet på tværs af alder kan give børene nogle andre oplevelser, end de ellers får – og så kan det være tid væk fra skærmen.
- Og omvendt kan de ældre måske også få et indblik i den læring, der også kan være ved skærmene, siger hun.
Vigtigt at kende hinanden
Thea Tholstrup Dam er meget enig i at både børn, voksne og ældre kan blive inspireret af hinanden.
- Der er også meget at lære af børnene. De er ofte mere positive og umiddelbare end voksne, siger Thea Tholstrup Dam, som er bachelor i antropologi og nu læser kulturanalyse på Københavns Universitet.
Hun var slet ikke i tvivl om, at hun gerne ville være en del af projektet med Bedstes familieklub.
- Jeg har været frivillig i Mødrehjælpen og har blandt andet arbejdet med en børnecafé. Da jeg så muligheden for at være studentermedhjælper her, tænkte jeg, det var en megafed mulighed, siger Thea Tholstrup Dam.
En anden grund til, at hun føler for projektet, er hendes opvækst i den lille midtjyske by Nørre Snede.
- Jeg synes, det er ret vigtigt, at man kender hinanden i et boligområde. Jeg er vokset op i en lille landsby, hvor det var naturligt at kende hinanden. Der er en helt vild forskel til storbyen. Det giver super god mening at skabe samhørighed, lige hvor man bor, siger Thea Tholstrup Dam.
Lise Hauge håber, at Bedstes familieklub også kan gøre noget for fællesskabet i hele boligafdelingen.
- Jeg håber, det kan give mere kontakt mellem beboere, nye venskaber og måske inspirere til, at deltagerne også bliver en del af andre fællesskaber eller deltager i andre aktiviteter i afdelingen, siger Lise Hauge.

Aktive fællesskaber forsyner familieklubberne med en startpakke med blandt andet spil, bolde og farveblyanter.